C - Plovdiv, Bulgaria
Sunday, 18 February, 2018
00:57:06
         
Забележителности

Пловдив е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа. Той е съвременник на Троя и е по-древен от Рим, Атина или Константинопол.
Шестте сиенитени хълма му придават неповторима и живописна красота.
Кръстопътното му разположение и богато историческо и културно наследство отдавна са го утвърдили като културен, търговски, комуникационнен и туристически център.

В града са запазени много паметници от Античността, сред които Античния театър, Римският одеон, Агората (Римския форум), Римският стадион, късноантичната сграда "Ейрене" и др.
Сякаш, за да улесни туриста, времето е събрало повечето значими градски забележителностти и паметници в очертанията на Трихълмието, Старият град, където е възникнало първото праисторическо селище - древнотракийския Евмолпия, прародителя на днешен Пловдив.
За гостоприемния дух на Пловдив благоприятстват подредения и поддържан градски парк, построен след Освобождението върху стар турски гробищен парк, както и уникалните защитни три хълма Джендем, Сахат и Бунарджик, любимото място на пловдивчани с техните редки растителни видове, както и течащата и разделяща на две река Марица.

В Пловдив се провеждат множество икономически и културни мероприятия, сред които Международният панаир - домакин на множество специализирани изложби и форуми през цялата година, Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът", Телевизионният фестивал "Златната ракла" и др.

Околностите на Пловдив също са изключително богати на културно-исторически забележителности, които създават условия за планински, екологичен, ловен и риболовен туризъм в Родопите; културно-познавателен в околностите на Асеновград (Асенова крепост, Бачковски манастир) и Хисаря (Римската крепост); балнеоложки в Хисаря, Баня и Наречен, оформен на базата на многото геотермални извори; религиозен на Кръстова гора и многобройните манастири в Родопската яка и в подножието на Балкана. На тези, които предпочитат селския туризъм, селищатата около Пампорово - Момчиловци, Стойките, Широка лъка, предоставят възможността да усетят атмосферата на автентичния селски бит и да опитат от националните гозби.

Пловдив
България